The Extra Mile
Bakgrunn og historie – Storheia Arena Utvikling
the extraMile – Bodø2024
Her er Storheia Arena
Storheia er et fjell på Hadseløya i Hadsel kommune i Nordland. Det har en høyde på 504 meter over havet og Ligger 2,5 km fra Stokmarknes og 5 km fra Melbu. Fra Storheia får du en 360-graders utsikt mot Husbydalen, Husbykollen, Møysalen, Melbu og den nordligste delen av Lofoten. Du står midt i natur i verdensklasse og kan ta inn alt. En følelse alle rett og slett fortjener å kjenne på. Fjellet har gode stier både fra Stokmarknes, Lekang og Melbu på Hadseløyas sørside. I tillegg til toppturer, er Storheia også mye benyttet til paragliding og kiting.
Idéen om Storheia Arena
Siden 2016 har vi jobbet med ideen om å realisere Storheia Arena. En drøm om å gi alle muligheten til den samme spektakulære opplevelsen som vanligvis kun en sprek fjellvandrer får tilgang på. Dette er vår ekstra mil for å få alle med.
Storheia Arena handler om å tilgjengeliggjøre området for alle. Uavhengig av funksjonsnivå, skal man få muligheten til å se utover, føle seg inkludert, kjenne mestring og begeistring. Derfor skal vi realisere Nord-Norges grønneste, råeste og mest spektakulære folkefjell – på naturens premisser.
Sammen om den praktiske ekstra mila
I 2018 rettet sykkelrittet Arctic Race of Norway blikket mot Storheia Arena for å skape en spektakulær toppavslutning. Vi kjente alle på et momentum og drivkraft for å bruke rittet som en pilot for å teste arenaen. Kunne Lokalsamfunnet i Hadsel være vert for et idrettsarrangement på internasjonalt nivå, Lage folkefest og samtidig bevare det vakre, storslåtte ved naturen på Storheia Arena?
Veiutvalget støttet planene om å realisere en utbedring av veien og muligheten til en bærekraftig reisemålsutvikling. Sammen med grunneierne gikk vi den ekstra mila, og flyttet grensene for nasjonale forskrifter ved å etablere infrastruktur, inkludert adkomstveier, parkering, ladere for elektriske rullestoler og sykler, digital inkluderingsteknologi og mer. Grusveien mot toppen på drøye 7 km ble asfaltert for å gjøre forholdene optimal for en spektakulær avslutning på Norges Mont Ventoux.
Verdens øyne rettet mot Storheia
17 august 2019 åpnet vi Storheia Arena med Arctic Race of Norway som ramme, men det ble så mer enn et stort internasjonalt sykkelritt. En ting var folkefesten med over 4000 besøkende fra fjern og nær, men da lsabell Valen (28) staket seg opp Storheia Arena, forsto vi hvorfor vi kjempet så hardt for tilgjengelighet for alle.
Vi fikk teste planleggingen, det frivillige og infrastrukturen. Vi evaluerte, vi lærte, og vi ble bedre, og det akter vi å fortsette med. Men det aller viktigste – folkefesten etterlot seg ingen spor. Dette ble beviset på at Storheia Arena er mer enn en drøm, og nå gikk prosjektet over i en annen fase. I 2019 ble Storheia Arena en del Bodøs søknad til Europeisk kulturhovedstad 2024 under tittelen« The Extra Mile» nettopp på grunn av vår gjennomføringsevne.
Foto: Kolbjørn Hoseth Larssen
«Det var stort for lsabell at ordføreren ga henne en synlighet hun aldri før har fått oppleve. Samtidig var det en synlighet som jeg tror strekker seg lengre enn kun henne. Funksjonshemmede vil bli sett; de setter pris på at de kan representeres i form av å bli inkludert og integrert i felleskapet. Dere Hadselværinger ga oss en fantastisk dag og et varmt minne vi har med oss videre, og gjorde at lsabell som funksjonshemmet opplevde å både få delta og bli sett. Det er gode kvaliteter i et fellesskap og kanskje det viktigste for oss alle i livet.»
– Harald Valen, faren til Isabel
Faser og milepæler
Fase 1
2018-2020: øke tilgjengelighet, oppgradering av infrastruktur, kick-off og offisiell åpning i august 2019. Det internasjonale sykkelløpet Artic Race hadde målgang på Storheia Arena.
Fase 2
2020-2022: lansering av storheia.no, gjennomføring av medvirkningsturne og en rekke samarbeidsmøter og workshops for å forankre og skape engasjement rundt prosjektet, utarbeidelse av forretningsmodell for Storheia Arena, forankring og vedtak i kommunestyret til Hadsel Kommune, oppstart av forskningsprosjekt for naturbaserte reiselivsdestinasjoner – nå som forskningsprosjektet Accesstour, samarbeid med Bodø2024, videoinnspilling av Madrugada på Storheia.
Fase 3
2022-2024: oppstart av prosjektet «the extra mile», ansette utviklingsleder som kan omsette ideer til handling og gjøre opplevelser tilgjengelig for folket.
Arrangementer og aktiviteter som er under utarbeidelse: «Here comes the sun», «The Extra Mile – know how», «Spring Optimism», «NatureTech», «Midsummer Madness», «Autumn Storms», «Arctic Lights». Innholdet i fase 3 vil i stor grad bygges og rigges av vår utviklingsleder, samarbeidspartnere, frivillige og styret til Storheia Arena.
Sammen med Bodø2024 skal Storheia Arena nå bli beste praksis innen bærekraftig besøksforvaltning, frivillighet, inkluderingsteknologi og kunnskapsoverføring. Det vi lærer, kan hele Norge få lære av Nord-Norges grønneste, råeste og mest spektakulære folkefjell.
Fase 4
2024-2030:
- Storheia Arena er rigget for bærekraftig drift. Vi har etablert den nødvendige infrastrukturen som Nord-Norges grønneste, råeste og mest spektakulære folkefjell.
- Storheia Arena tiltrekker seg selskaper som vil teste og prøve ut grønn teknologi for inkludering og folkehelse hos oss.
- Vi er blitt en kunnskapsleverandør for planlegging av tilrettelagte arrangementer (arr. for personer med nedsatte funksjonsevner) i naturen.
- Ved å være en demonstrator på at det er mulig, har Storheia Arena endret på de offentlige retningslinjene for hva en utendørs arena kan være.
- Storheia Arena har bistått med at Vesterålen er blitt attraktiv som arena for store arrangement fordi vi samarbeider, har et stort frivillig nettverk og har tatt folkehelse til et nivå med målbare resultater.
- Vi har hjulpet Vesterålen og Nordland å nå bærekraftsmålene og feirer hvor langt vi har kommet i 2030.
Last ned «the extraMILE» som PDF her.
Adresse
Storheia Arena Utvikling
Søndregate 34
8450 Stokmarknes
Ring oss
(+47) 908 20 051
Svein-Roar Martinsen (Arenaleder)
(+47) 928 40 462
Bjørn Tore Woll (The Extra Mile)